Sinds 1995

Over Insaba

In 1995 kwam onze eerste Ridgeback bij ons: Ned & Int Kamp Maxim Dagmar EK 96, Belg. Lux Kamp. Met hem hebben we veel (inter)nationale tentoonstellingen bezocht met veel succes. Hij was niet alleen erg mooi, maar had ook een fantastisch karakter. Niet lang daarna kwam Zuri Kabisa Magic Morris, een eveneens uitmuntende reu, maar het showen was niet aan hem besteed.

Eind 1997 kwam Ned Kamp Jockular Simanga Noa JWW98. Zij was prachtig, een dochter van de door mij bewonderde reu Ned Kamp Sarula Debuka. Helaas waren haar heupen niet in orde, waarschijnlijk door een externe factor (te gladde vloer? Onopgemerkte blessure?) Hoe dan ook, de fokplannen konden geen doorgang vinden met haar.. Mijn zojuist aangevraagde kennelnaam "Insaba", hetgeen "zonnestraal" betekent in het Ndebele, bleef voorlopig onbenut...

Daarnaast was ik al jaren geïnteresseerd in de ruwharige dwergteckel, een ruig en stevig hondje, een "grote" hond in pocketformaat. Aldus besloot ik op zoek te gaan naar een teef met een goede afstamming. In 2003 kwam Gina bij ons van de Von Dinklage kennel uit Duitsland. Met haar heb ik het eerste nestje ruwharige dwergteckels gefokt, in 2005. In 2016 werd mijn laatste nest ruwharige dwergteckels geboren van Mojito vom Altsiedlerhof.

We zijn een zeer kleinschalige kennel, af en toe zijn er pups. Reden voor een nest is altijd het verder kijken naar de toekomst, met het doel om de door ons gewaardeerde bloedlijnen te behouden en verder te ontwikkelen.

We wonen in Rijssen, samen met onze drie zoons, drie Rhodesian Ridgebacks en een ruwharige dwergteckel. De honden zijn in de eerste plaats onze huisgenoten, ze zijn onderdeel van het gezin. De kinderen zijn met honden opgegroeid: de honden waren er immers eerder dan zij.
Het is mooi om te zien hoeveel liefde zij voor elkaar hebben, elke ochtend worden de honden als eerste uitgebreid begroet.

De liefde voor het ras heeft uiteindelijk toch geleid tot het fokken van een aantal nesten.
Een hele onderneming, heel druk en intensief, maar prachtig. De geboorte van de pups is altijd een van de mooiste momenten die je als fokker kan beleven.
Er wordt altijd zeer weloverwogen een keuze gemaakt om te fokken. De keuze van de ouderdieren gaat niet over 1 nacht ijs. Een gezonde hond met een mooi rastypisch exterieur en een fijn karakter is het streven.

Tevens geeft het ook veel voldoening om de juiste eigenaren te selecteren voor dit bijzondere ras. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, en soms worden mensen teleurgesteld. Het ras is immers niet voor iedereen geschikt.
Er moet voldoende tijd zijn, mensen moeten sportief zijn ingesteld, een blokje om is absoluut niet voldoende. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat de hond dagelijks lange perioden alleen is. Naar mijn mening is dit voor geen enkele hond goed, maar de Ridgeback is zeer aanhankelijk en zal wegkwijnen en onhandelbaar worden.

Ik wens u veel plezier met het bekijken van deze website. Bij vragen kunt u altijd contact met me opnemen.