ondeugend en koppig

Karakter

Het karakter van een Rhodesian Ridgeback pup kenmerkt zich door ondeugendheid en koppigheid. Het is een hond die zich pas op latere leeftijd helemaal geestelijk ontwikkelt. Zo zijn reuen pas helemaal geestelijk ontwikkeld wanneer zij 2,5 jaar zijn. Bij teven gaat dit proces wat sneller. Het is van belang om een consequente opvoeding te hanteren, waarbij je hem op een rustige maar vastberaden manier leert dat hij naar jou moet luisteren. Een strenge en harde aanpak werkt averechts bij een Ridgeback. De hond legt vrij snel associaties en slechte ervaringen in hun jeugd leiden niet zelden tot honden die angstig of agressief worden. Een zekere, duidelijke, consequente en respectvolle behandeling bereik je veel meer bij deze hond. Het is een hond met een eigen sterke wil, vastberadenheid en gevoel voor eigenwaarde. Het is dan ook aan te raden de Ridgeback vanaf jonge leeftijd de spelregels te leren en hem zelfbeheersing en rust bij te brengen. Een consequente en duidelijk manier van leiding geven is daarbij een vereiste. Als dat goed en weloverwogen gebeurt dan is de Ridgeback als hij eenmaal volwassen is een stabiele en zelfverzekerde hond. Als je wacht tot het allemaal ‘vanzelf’ wel overgaat, dan kom je bedrogen uit en blijft het een ongeleid projectiel dat probeert alles en iedereen naar zijn hand te zetten en precies doet waar hij zelf zin in heeft. Een Rhodesian Ridgeback zal trouw en toewijding tonen naar ieder gezinslid. Hij zoekt één persoon in het gezin uit die hij als leider ziet, vaak is dit degene die het meest consequent is en veel van de verzorging op zich neemt. Een Ridgeback wenst met respect behandeld te worden. Het is een kindvriendelijk ras dat veel kan hebben. Ondanks zijn hoge irritatiedrempel, zal hij niet alles accepteren. Let er dus op dat ook de kinderen in het gezin hem respectvol behandelen. Het karakter van de Rhodesian Ridgeback bestaat absoluut niet uit agressiviteit. Hij zal eerder proberen conflicten te vermijden. Wanneer hij merkt dat dit niet lukt, toont hij zijn dominantie en probeert zo respect af te dwingen.

De Rhodesian Ridgeback is oorspronkelijk geselecteerd en gefokt om op leeuwen te kunnen jagen en huis en haard te kunnen beschermen. Hij heeft een scherp gezichtsvermogen en een uitstekende neus waarmee hij gevaar kan signaleren. Met dit ras heb je dan ook een betrouwbare hond die jouw huis en haard goed zal bewaken. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat hij bij ieder klein geluidje zijn mand uitspringt en begint te blaffen. Een Ridgeback zal namelijk alleen van zich laten horen wanneer hij een situatie niet vertrouwt.

De Ridgeback is een redelijk intelligente hond en zijn tempo van leren ligt vrij hoog. Een zekere eigenzinnigheid en koppigheid is hem echter niet vreemd. Dat kan er toe leiden dan zelfs de best getrainde Ridgeback bij tijd en wijle zijn kop in de wind gooit en besluit dat hij het beter weet dan zijn baas. Een goede hondenschool bezoeken is dus eigenlijk een ‘must’. Maar dan wel eentje waar op een positieve manier getraind wordt. Want ondanks zijn stoere uiterlijk en karakter is de Ridgeback best een gevoelige hond. Belonen van gewenst gedrag werkt dan ook beter dan de hond met harde hand opvoeden. Resultaat daarvan is vaak ofwel een hond die zeer timide wordt of juist het tegenovergestelde en dan verhardt het karakter van de hond in een rap tempo. Met consequentie, vastberadenheid, geduld, een beetje gevoel voor humor en een spelletje op zijn tijd bereik je veel meer.

Over het algemeen is de Ridgeback graag met zijn eigenaar bezig en, na een elementaire gehoorzaamheidscursus, is er veel dat je met een deze hond kunt ondernemen. G&G, behendigheid, Flyball, hij kan het allemaal. Speuren valt al helemaal in zijn pulletje en het is jammer dat je niet meer Ridgebacks in de jachttraining ziet. Ook dat behoort namelijk tot zijn mogelijkheden. In 1982 deed er zelfs een Ridgeback mee aan de Nimrod. Een jachtwedstrijd die alleen is weggelegd voor de allerbesten op dat vlak. De Ridgeback heeft veel beweging nodig. Hij houdt van wandelen en zijn atletische bouw nodigt uit tot rennen, hij heeft het echt nodig om af en toe zijn energie te kunnen lozen door lekker los te lopen en met andere honden te spelen. Houdt er wel rekening mee dat niet iedere hond even graag met een Ridgeback speelt. Ze kunnen nogal hard zijn in hun spel en daar is niet iedere hond van gediend. Voorwaarde voor dat loslopen is uiteraard wel dat de hond goed luistert. Reden temeer om de training van deze hond serieus ter hand te nemen want met alleen maar gezapige wandelingetjes aan de lijn doe je deze voormalige jager echt te kort. Hij zal zich er over het algemeen wel bij neerleggen, maar fijn voor de hond is het niet. Deze onvermoeibare atleet heeft beweging nodig. Houd wel in gedachte dat het een jager van oorsprong is, en een rechtgeaarde Ridgeback die niet voldoende onder controle staat zal een stimulerende jachtpartij niet schuwen als je onderweg toevallig op wild stuit. De omgang met andere honden is wisselend. Met name de reuen kunnen nog wel eens agressie vertonen naar andere honden van hetzelfde geslacht.